Att bli förälder

Vad behöver du ha när du har blivit förälder och har en baby att ta hand om? Och vad kan du dekorera barnets dop eller namngivningsceremoni med?

Om du precis har blivit förälder kan det vara fint att fira inte bara barnets ankomst men även dess namn, med ett dop eller en namngivningsceremoni. Med girlanger, gott fika och blommor i vaser har du dekorerat hemmet eller trädgården för ett minnesvärt kalas. Men, förutom dop – vad finns det att tänka på när du blivit förälder för första gången?

När ett nytt barn kommit till världen

Att få sitt första barn är en omvälvande händelse och livet förändras:

Att bli förälder är en stor förändring i livet. Du får följa utvecklingen hos en ny människa, och kommer mycket länge att vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv – 1177 Vårdguiden

Ett nytt barn kan rucka rejält på både roller och rutiner, den nya bebisen kommer behöva din tid och uppmärksamhet nästintill hela tiden. Så småningom kommer du landa i att vara förälder och hitta en ny plats i tillvaron tillsammans med barnet.

Detta behöver du ha

Vad kostar det och vad behöver du för något inför barnets ankomst? Några smarta spartips finns det att läsa om i denna artikeln från Svenska Dagbladet:

 • Köp begagnat i stället för nytt.
 • Gör egen babymat.
 • Prisjämför olika blöjmärken.
 • Kan du sy? Försök göra enkla babykläder.
 • Byt saker med andra föräldrar – låt barn ärva efter varandra.
 • Inte råd med barnvagn? Det finns flera aktörer som hyr ut.

Tidig potträning kan spara in på blöjor. Enligt nya riktlinjer ska föräldrar nämligen uppmuntras att börja med potträning – gärna innan barnet lärt sig gå. Vänta med att handla tills du vet vad du behöver. Några kostnader för det du kan behöva inhandla är bland annat:

 • Barnvagn: 7 000 kronor
 • Mat: 800 kronor/månad
 • Hygien: 500 kronor/månad
 • Kläder: 370 kronor/månad
 • Lek: 80 kronor/månad
 • Försäkring: 130 kronor/månad

 

Mer om att bli förälder här.

 

Det kostar att bli förälder

Enligt Konsumentverket kostar det en hel del att bli förälder, bara basutrustningen för barnets första år går på 15 000 kronor om inte mer än så. Det är allt från säng, vagn, badbalja, nappflaskor, nappar och skötbord, blöjor, kläder och en hel del leksaker. För att inte glömma all barnmat som tillkommer när barnet lärt sig äta saker och inte bara ammar. Det du kan försöka göra är att höra med nära och kära, vänner och bekanta – om det finns saker du kan få överta, låna eller köpa begagnat.

Köp nytt och bagagnat till barnet

Välbehållna babysaker kan spara dig många kronor i plånboken. Dessutom finns det en stor andrahandsmarknad med barn och babysaker, både praktiska och fina saker går att hitta på loppisar och näthandlar – dessutom kan du passa på att sälja av det du inte längre behöver eller sådant som ditt barn växt ut för att få tillbaka en del av pengarna du lagt ut.

Titta bara så att produktens säkerhet inte har försämrats, som att bromsspärren inte är riktigt lika bra på barnvagnen. En bilbarnstol får heller aldrig vara för gammal – då kan det snarare vara bättre att köpa en helt ny.