Skaffa lånelöfte innan du går på visning

Att köpa bostad brukar vara en av de största investeringarna i livet och något som i hög grad påverkar din privatekonomi. Därför är det viktigt att ha koll på boendekostnader, räntekostnader och amorteringar innan du börjar titta på ny bostad.

Ett bra sätt att få överblick över hur mycket du och din familj kan låna till bostad är att gå till banken och skaffa ett lånelöfte. En professionell genomgång av din och familjens ekonomi av en eller flera bankmän utgör en bra grund inför bostadsköpet.

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är just vad det låter som, d.v.s. en utfästelse från en bank att du/ni får låna en viss summa pengar till bostad. Lånelöftet gäller i ett visst antal månader från utfärdandet och baseras på de ekonomiska förutsättningar du anger till banken, samt även bostadsmarknad, ränteläge och allmänna konjunkturfaktorer.

Varför är det bra med ett lånelöfte före visning?

Realtor,Showing,Hispanic,Couple,Around,New,HomeVarför kan du inte bara börja titta på bostäder utan lånelöfte? Det finns flera orsaker till varför att ha ett lånelöfte innan man går på visning är viktigt för dig. Genom att en utomstående rådgivare på en bank går igenom er familjs ekonomi får ni ett tryggt maxtak på lån som inte äventyrar er privatekonomi. Det kan annars vara lätt att drömma sig bort och kanske låna mer än du tänkt, utan att fundera på hur eventuella ändringar i din ekonomi påverkar bostadsekonomin. En bank väger också in risken för höjda bolåneräntor och ser till att du har lite marginal för detta.

Spara tid och pengar med lånelöfte

Genom att ha koll på din maxbudget sparar du tid på att inte gå på visningar för bostäder du inte har råd med. Du kan även spara pengar genom att undersöka lånelöften från flera banker. Är du ute i god tid kan du jämföra räntor från olika banker och se till att förhandla fram den lägsta bolåneräntan när det väl är dags att slå till. Ett tips är att undersöka lånelöften och räntor preliminärt först eftersom det ibland kan slå negativt på din kreditvärdighet om det under en kort tid har gjorts många kreditupplysningar p.g.a. många bankkontakter, så börja med att ringa runt och ta muntliga uppgifter utan kreditupplysning för att sedan gå vidare med endast de bästa erbjudandena för just dig.