Så håller du matbudgeten som småbarnsfamilj

Alla som har barn vet hur mycket pengar det går åt till mat varje månad. Har du dessutom kräsna barn kan det vara ännu klurigare. Men med lite fantasi och ”sökmotivation” kan din matbudget hållas nere och matkontot balanseras till det bättre. Den som vinner i slutändan på det är hela din familj som kan få pengar över till annat!

Även om du kanske föredrar att handla i fysiska butiker istället för att beställa hem mat, så finns det mycket att utnyttja på nätet. Du kan t.ex dra nytta av en rabattkod för City gross på Gratislandet för att få ned kostnaderna när du handlar. Att handla online gör det enklare och tar inte lång tid och du får hem fräsch mat på ett kick.

köp av billig matSläng inte reklambladen!

Är du en sån som retar ihjäl dig på att reklambladen dimper ned i brevlådan även om du noggrant har satt upp en skylt ”Ingen reklam, tack”? Det är förståeligt men faktum är att du kan slänga pengar i sjön om du slänger reklambladen. Varje vecka brukar matbutikerna ha nedsatta priser på en rad varor som kan vara klokt att se över. Grönsaker, ostar, mat, kött, dricka och annat kan vara nedsatt till en större summa och med det sagt kan du spara in hundralappar.

Kolla vilka matbutiker som ligger nära ditt hem och knalla dit omedelbart för att ta ett medlemskap.

Bli medlem!

Nästan alla matbutiker erbjuder någon form av medlemskap där du kan samla poäng eller få varor till låga priser. Då anmäler du dig på deras hemsidor, alternativt i butiken och får ett kort eller kopplar ditt bankkort till deras system. Varje gång du handlar samlar du poäng eller liknande och får ta del av nedsatta priser på olika produkter varje vecka. Ibland är det riktigt fina produkter som du kanske normalt inte har råd med. Ett tips är att bli medlem i så många matbutiker som möjligt eftersom olika butiker kan vara bra på olika sortiment. Kanske du föredrar en butik för kött och en annan för grönsaker. Detta är ett enkelt och bekvämt sätt att hålla matkostnaderna nere månad efter månad.

matlådaSluta äta ute!

Du som arbetar på dagarna och går iväg och köper mat eller äter ute varenda dag, vet hur snabbt matpengarna kilar iväg. Genom att ta med matlåda åtminstone 2-3 gånger i veckan, sparar du in massor av pengar som kan gå till övriga nöjen. När ni ändå lagar mat på kvällen, se till att laga lite mer och ta med resterna till lunch följande dag. Att ta med en matlåda och äta med kollegorna bäddar också för gemenskap på arbetet när ni alla äter lunchen tillsammans.

Tänk på att om ni är två vuxna i familjen som ständigt köper maten ute så slösar ni kanske flera tusen kronor som istället skulle kunna gå till semesterkassan eller barnens klädkonton osv. Dessutom är maten som köps ute inte speciellt näringsrik. Den bästa maten är den som lagas från grunden, för hand.