Saker till skolstarten online

Nu är det snart skolstart på gång och det gäller både mindre barn och studenter. Många barn är spända och förväntansfulla och det är dags att förnya både höstgarderoben och skolprylarna.

Ska ditt barn lämna förskoleverksamheten och göra sin skolstart i förskoleklass är det säkert spänd förväntan för både barnen och er föräldrar. Det finns en del du kan göra för att förbereda ditt barn inför omställningen. Prata igenom vanliga regler med barnet, se till att han eller hon kan knyta skorna, knäppa sina ytterkläder och vet vilka saker som är de egna. Att ha pratat om och övat på de sociala reglerna är bra samt att även ha tittat på siffror och bokstäver. Det är också viktigt att lyssna på den som pratar utan att avbryta eller prata i munnen på varandra.

Bra till terminsstarten

Aftonbladet publicerar en lista på bra att ha-saker till skolstart och förskola för dig som har yngre barn. Här ingår:

  • blöjor
  • regnkläder
  • att märka upp extrakläderna med barnets namn
  • inneskor
  • frukt
  • ryggsäck
  • gummistövlar
  • vattenflaska
  • omslagspapper till skolböckerna.

Se även till att ha anteckningsblock, pennor, pennskrin, suddgummin, överstrykningspennor och liknande om det behövs för årskursen.

Jämför priser och handla billigare online

Genom att jämföra varor och priser online innan du köper kan du spara tusenlappar enligt en artikel i tidningen Expressen. En barnfamilj lägger i snitt över 1 500 kr på kläder och skor och annat till sitt barn inför skolstarten, Det kan även handla om tekniska prylar som datorer, surfplattor, ryggsäckar, miniräknare, grafräknare och liknande. Ett tips är att vänta någon dag. Allt behöver inte införskaffas på en gång, en del saker kan faktiskt vänta några dagar så att du hinner med att undersöka olika priser eller vänta in en leverans. Det är inte katastrof om den fullt fungerande gamla mobilen får vara i tjänst ett tag till. Med nya mobiltillbehör från Fyndiq kan mobilen hålla en termin eller ett läsår till. Det är mycket billigare med nya tillbehör än med helt ny mobil.

Ängsliga barn

Det finns ett antal barn som är oroliga och ängsliga av sig. Det kan också handla om att barnet känner sig otryggt och är rädd för att gå till skolan, vilket inte är helt optimalt. Det finns några tips för att få barnet att klara av skoldagen. Genom att begränsa barnets tillgång till att ringa efter sin förälder ska barnet enligt en barnpsykolog i tidningen Metro lära sig att klara sig utan ett samtal till mamma eller pappa så fort någon annan säger bu.

Barn har idag en väldigt låg toleransnivå mot rastlöshet och tråkighet. Det ska hända saker hela tiden och de ska göra vad de vill, annars upplevs det som tråkigt, orättvist och de kan vilja gå hem för att de får ”ont i magen” eftersom de kan välja mer fritt bland sina aktiviteter hemma. Barn mår bra av att ha tråkigt. Du som förälder gör inte ditt barn någon större tjänst genom att aktivera dem med mycket skärmtid utan att få vara kreativa på annat sätt. Låt barnen ha tråkigt, det får dem att uppskatta olika aktiviteter. Barnet måste dessutom lära sig att allt inte kommer gratis eller att det finns vissa saker som måste accepteras.