Välj rätt matkasse till barnfamiljen

I en stressig vardag är det skönt att kunna vända sig till en färdig matkasse som står klar att hämta i butik eller levereras hem till dörren. Idag finns många företag som erbjuder olika varianter av matkassar och det kan vara svårt att välja mellan de olika erbjudanden.

Här kan barnfamiljer få hjälp i att jämföra matkasse anpassade till vardagen och familjens behov. Flera företag erbjuder barnvänliga matkassar som är näringsberäknade av experter. Vissa barn äter allt med god aptit och andra barn är väldigt kräsna med matens utseende, smak, konsistens och lukt. Behovet av en barnvänlig matkasse beror därför på den enskilda familjen. Viktigast är att barnet äter och erbjuds näringsrik mat. Vissa matkassar utgår från större barn och vuxna, medan ett fåtal är anpassade för mindre barn.

5 tallrikar med matVegetariskt eller ej

Familjen behöver inte vara vegetarianer för att välja en vegetarisk matkasse. Det kan vara ett bra alternativ till familjer som vill inkludera mer vegetarisk mat och önskar större variation. Barn klarar sig utmärkt på vegetarisk kost och det är lättare att vänja barn vid varierad mat i tidig ålder och lägga grunden för goda vanor. Det finns även flexitariankasse att välja. För familjer som är konsekvent lakto-ovo-vegetarianer eller veganer finns numera ett bra utbud bland matkassarna. Välj gärna en kasse som inkluderar bra protein, berikad mjölkersättning och gröt, samt rapsolja och nötter. Barn kan behöva extra energi/kalorier vilket tillgodoses med flera mellanmål under dagen.

Specialkost

Det finns ett fåtal matkassar som är anpassade efter olika matallergier och de utesluter då gluten eller laktos. Kassar utan skaldjur, mjölkprotein, nötter eller ägg förekommer sällan som en egen kategori utan framgår av informationen vid beställning. I vissa fall går det att själv ersätta eller utesluta någon ingrediens ur den vanliga kassen. I andra fall är det bra om vissa råvaror inte förekommer alls i hemmet. Familjen känner sina behov bäst och avgör vad som är möjligt.