Barn motionerar mindre

Barn är inte alls lika fysiska i sin lek nu som de var förr, och den nya generationen är betydligt mer stillasittande. Detta gör att föräldrar och vuxna måste se till att barnen får in träning och motion på andra vägar.

barn-rita

De senaste åren har det skett en förändring när det kommer till barn, rörelse och träning. Från att få viktig vardagsmotion genom att springa runt och leka mycket, har barnen blivit väldigt stillasittande. Detta har lett till att barnen inte alls får den träning och motion som de behöver varje dag. Konsekvenserna av den stillasittande livsstilen blir övervikt, ohälsa och till och med depression redan i ung ålder. Och på grund av att barnen inte får den naturliga motion som de behöver längre, måste man börja ta initiativ för att få tillbaka träningen i barnens liv.

Måste ha förebilder

På sverigesradio.se kan man läsa om en personlig tränare som specialiserat sig just på barn och träning. Han säger att det finns en rätt stor klyfta mellan de barn som rör sig och inte. Det är nämligen så att många barn fortfarande får en hel del motion, medan andra barn inte får den överhuvudtaget. Han berättar också att det är viktigt att de vuxna är bra förebilder just när det kommer till träning. Barn tar nämligen efter sina föräldrar och vuxna i deras omgivning och lever de ett väldigt stillasittande liv, kommer barnen att göra detsamma. Det är även så att barnen kommer bli inspirerade till att vara med och röra sig om de vuxna är bra på det.

Börja med en aktivitet

För att få sina barn eller barn i ens närhet att börja röra på sig, kan det vara bra att försöka få dem att börja på någon fysisk aktivitet. Det är lättare att få dem att exempelvis börja spela fotboll eller gå på dans, än att tvinga ut dem på en joggingrunda. De lär nämligen få sig en liten skjuts av att träna med andra.

”Det är mycket roligare att träna när man är fler!”