Så lär du ditt barn prova på programmering

Att lära sitt barn programmering, eller i alla fall hur grunderna fungerar kan vara svårt. Med rätt tillvägagångssätt blir det däremot lättare.

Kodning har blivit en viktig del av lärandet i denna digitala tidsåldern. När allt omkring oss drivs av teknik och kod är det mycket viktigt att förstå hur den fungerar. Kodning är en kreativ process, och barn tenderar att lära sig grunderna i programmering snabbt eftersom deras fantasi är både livlig och stark, vilket är en tillgång när det gäller att hitta kreativa lösningar på verkliga problem.

3 tips som gör det lättare för ditt barn att lära sig programmering

1. Låt barnets intressen avgöra

När du lär ditt barn programmera kommer du att bli förvånad över hur mycket som avviker från det som du planerat att ni ska göra. Man lär sig när man är intresserad (och det gäller barn också, om inte ännu mer), så det är viktigt att fråga vad barnet vill programmera. Försök att hjälpa ditt barn att komma på något som rimmar bra med barnets övriga intressen.

2. Låt det tekniska komma senare

Det är bra att till en början endast fokusera på koden, låt det tekniska bakom koden komma naturligt lite senare. Det bästa sättet att lära barn att programmera är att börja med att visa några program, vad det gör och att sedan förklara att det är programmets kod som skapat funktioner som man med programmet kan använda. Använd gärna program som barnet känner till sedan tidigare när du gör detta. Appar på mobilen går också bra!

3. Spela programmeringsspel

Programmeringsspel eller kodspel som det också kallas är ett bra sätt att underlätta livet med barn då det stimulerar barnets hjärna mer än vad andra aktiviteter gör.

Dessa spel fokuserar på att introducera kodningsbegrepp på ett roligt och engagerande sätt för barn. Kodningsspel för barn gör att barnet kan lära sig programmering utan att vara rädd för misslyckanden på samma sätt som i riktig kod där ett fel kan göra koden okörbar. Programmeringsspel har som mål att lära barnet hur teknisk problemlösning fungerar, snarare än att lära barnet den riktiga koden. Detta gör det däremot enklare att tackla riktig kod, eftersom att tankesättet är detsamma.