Det ekonomiska kring ett bolån

När familjen utökas är det många som behöver flytta till någonting större. Det i sin tur innebär ofta att man behöver ansöka om ett bolån. Men då krävs det också att du är väl insatt i det ekonomiska och kostnader kring lånet eftersom du varje månad måste betala av på det.

Genom att ta ett bolån får du chans till det där drömhemmet att uppfostra en familj på. Hade ni tidigare en mindre lägenhet eller ett hus som bara räckte för tre personer är det kanske dags att flytta till något större. Men hur ser ditt existerande bolån ut? Är ni två som delar eller är du ensamstående? Det gäller att tänka smart så att du får ut mer av banken ifråga.

 

Ta ett bolån

Om du inte tidigare tagit ett bolån måste du veta att det är end el att betala. Lånet får normalt inte vara mer än 6 gånger så högt som din årsinkomst och du måste ha utrymme att kunna betala tillbaka om räntan höjs. Din anställningsform spelar också stor roll. Är du fast anställd ser bankerna mycket positivt på det eftersom det är svårt att få sparken. Men är du frilansare eller tillfälligt anställd kan det se svårare ut.

 

Ta ett större bolån – vad gäller?

Om du redan betalar av på ett bolån behöver du trots allt mer när du köper något större, och kan ta ett större lån. Din existerande bostad står som säkerhet eftersom du får tillbaka pengarna så den ska värderas enligt dagens värde. Man kan säga att den blir som en rejäl kontantinsats.

Tänk på att de svenska bankerna sedan en tid skärpt kraven på maxbelopp och amorteringskrav. Dock diskuteras det att sänka tröskeln för kontantinsatsen, åtminstone för unga människor så att de får en större chans att ta sig in på bostadsmarknaden.

Kolla upp den bank du är intresserad av och se vad de kan göra för dig. På Nordax kan du till exempel ta både kontantinsats och bolån i samma paket, i alla fall om du lyckas skrapa ihop 5 % av insatsen. Att spara lönar sig alltid! Tänk på det!