Stimulera barns utveckling genom att prata

Det är ett stort ansvar att sätta en människa till världen. Ett otroligt stort ansvar. Självfallet vill man göra allt i sin makt att barnet ska må så bra som möjligt och få de bästa förutsättningarna det kan få. Då är det hög tid att börja prata mycket med ditt barn.

2161817-kindergartenAtt det finns en stor marknad för barnleksaker och andra stimulerande leksaker är inga konstigheter. Det säljer som smör, som så bör göra. Men när barnet är nyfött är det inte saker som lockar utan föräldrarna själva, och framför allt deras röster. Genom att tala mycket och även varierande med sitt barn så stimulerar man barnens hjärnor och utveckling och forskare menar nu att beroende på hur man talar med sina barn så kan man avgöra hur väl de kommer lyckas i livet.

”Föräldrar som pratar mycket, engagerat och kärleksfullt med sina barn får barn med större intellektuella möjligheter än de som inte gör det.”(läs mer)

Man kan se att det är en skillnad i barnets utveckling redan vid 18 månader. Denna studie visar även att det går att se skillnader på barnens utveckling beroende på vilket område de kommer ifrån och vad föräldrarna har för bakgrund. I fattiga områden är ordförrådet knaprare vilket resulterar i att barnet kan få större utmaningar. Dock är det även viktigt att vi inte försöker göra våra barn till robotar utan att de även får vila från all stimulans för att ta in alla de nya intrycken de möts av. Viktigt att tänka på om du har tvillingar är att ögonkontakt är otroligt viktigt och är bristen på den som gör att tvillingpar utvecklas lite senare då de måste dela på föräldrarnas ögon med varandra.

När barnet sedan blir äldre finns det otroligt många bra stimulerande leksaker att förskansa sig som kan bidra till bättre förutsättningar, exempelvis har Fisher Price på storochliten.se bra produkter till ditt barn.