Barn och lek på iPad

Barn och skärmtid är ett ständigt aktuellt ämne. Med lite hjälp från föräldrarna kan dock barnets lek på iPaden bli både lärorik och rolig, vilket gör att skärmtid inte behöver vara något negativt.

Mobiler och surfplattor är här för att stanna. När vuxna använder dem vill barnen självklart också göra det. Barns hjärnor utvecklas i rekordfart och med rätt val av appar och spel kan en iPad vara minst lika bra som böcker eller andra leksaker.

Skydda surfplattan och leta appar

Det första steget med iPad och barn är skaffa ett stöttåligt skal till surfplattan. Skulle olyckan ändå. vara framme så gör en ipad reparation istället för att köpa nytt, det är både mer ekonomiskt och miljövänligt och fungerar utmärkt. Därefter kan du och ditt barn börja leta efter spännande spel och appar tillsammans. Som förälder kommer du kanske att vilja ladda ned pedagogiska appar, men tycker barnet inte om appen så kommer den ändå inte att bli använd utan istället kännas som ett tvång. De allra flesta appar har en gratisversion så låt barnet testa först.

Tips på app-kategorier

Några tips på kategorier att leta appar inom är läsning, matematik, programmering och rörelse. Inom läsning finns appar där barnet kan lära sig skissa bokstäver och sedan sätta ihop dessa till ord. Matematik går att lära sig i många barnspel som går ut på att t.ex. fylla hinkar med vatten, hämta ett antal leksaker/bär eller liknande för att en figur ska bli glad. För större barn finns rena matematikpel med de dyra räknesätten. Det är också en stor fördel att kunna programmering på dagens arbetsmarknad]. För de minsta barnen finns enklare kloss-spel med funktionstänkande, men för större barn finns idag många programmeringsverktyg som har samma funktioner och tankesätt som kommersiellt använda programmeringsspråk. Vilka appar som är bäst är dock ett personligt val och utbudet förändras ständigt.

Sist men inte minst kommer ett tips på en spelapp som faktiskt får barn att röra på sig: Pokemon Go. I detta spel måste du som spelare gå ut, utomhus för att samla föremål och monster i spelet. Vissa moment går ut på att röra sig en viss sträcka för att få fördelar i spelet. Spelet är barnvänligt och gulligt men lockar även vuxna så att hela familjen kommer ut och utforskar och rör på sig!