Vaccin mot vattkoppor diskuteras

En vanlig barnsjukdom som de flesta av oss haft som små är vattkoppor, men snart kan viruset komma att försvinna för Folkhälsomyndigheten utreder nämligen om vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige – vilket säkerligen ger lugn åt en rad föräldrar med småttingar därute.

Vattkoppor är en av de allra vanligaste barnsjukdomarna vi har, men som tur är blir vi immuna när vi väl gått igenom sjukdomsperioden och tur är väl det för det kan vara livsfarligt att drabbas i vuxen ålder. Men visst är det även farligt för barn, varje år är det mellan 300 till 400 barn med vattkoppor som läggs in på sjukhus och vissa barn överlever tyvärr inte. Nu kan det dock bli stopp för sjukdomens framfart, man har nämligen planer på att eventuellt låta vaccin mot vattkoppor ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet vi har i Sverige. Det är i alla fall något som Folkhälsomyndigheten utreder.

Vad är vattkoppor?

Något som alla föräldrar bör ha koll på är symptomen som påvisar att barnet drabbats av vattkoppor. Det mest tydliga tecknet är givetvis själva blåsorna, dessa är ofta vätskefyllda och kliar en hel del. Men barnet får även feber och blir dåsig eller tröttare än vanligt. Om febern håller i sig är det bra att ta kontakt med vården för det är fler barnsjukdomar som inkluderar just febersymptom så om du inte ser några vattkoppor är det bra att höra med specialisterna kort sagt. Fler saker som är bra att känna till är som följer:

  • Sjukdomen är en infektionssjukdom som är mycket smittsam och orsakas av ett virus.
  • Du blir immun mot vattkoppor efter att du haft dem, du kan alltså bara få den en gång.
  • Det tar mellan 10–20. Dagar från att man smittas till att sjukdomen bryter ut.
  • Vattkopporna börjar som röda utslag, oftast på överkroppen men kan komma att täcka hela kroppen.
  • Sjukdomen läker oftast ut av sig självt.
  • Sjukdomen är väldig farlig att få som vuxen så om du inte haft den som barn ska du vara försiktig så du inte drabbas och om du drabbas ska du genast kontakta vården.