När krisen kommer: preppingtips för hela familjen

Kris är ett vitt begrepp som kan betyda vad som helst. En kris kan vara en pandemi, en översvämning eller en eldsvåda. Oavsett kan hela familjen behöva förbereda sig för att en kris kan ske. Hur pratar man med barnen om krisen och vilken mat är bra att ha hemma?

preppingNu när vi lever i en kris har många intresserat sig för prepping, hur man förbereder sig i händelse av kris. Det finns mycket man kan göra tillsammans med familjen för att alla ska vara delaktiga i förberedelserna inför en kris. Företaget Criseq https://criseq.se/info-om-beredskap-och-sakerhet/prepping-att-vara-forberedd-for-en-kris-elller-samhallsstorning/ hjälper er att komma igång med det viktigaste inom prepping. De säljer allt ifrån vevradioapparater och vattenreningsfilter till mat med lång hållbarhet att fylla förrådet med.

Att förklara krisen för barnen

Under en kris har barnen många frågor och är kanske oroliga för framtiden. Krisinformation.se har tips på hur du pratar med barnen om en kris på ett sätt som både informerar och lugnar dem. Det viktigaste är att förklara sakligt vad krisen handlar om och att svara på alla barnens frågor eftersom undanhållande av information skapar osäkerhet. Fortsätt med invanda rutiner eftersom rutiner skapar trygghet i en annars otrygg tid. Prata också om andra saker än krisen för att visa att livet fortsätter ändå.

Satsa på mat med lång hållbarhet

Ordet prepping skapar ofta associationer till förråd fulla med pasta, ris och konserver. Ofta finns associationerna men ingen ordentlig guide till hur du skapar ett fungerande preppingmatförråd. Ica Buffé tipsar om vad som är bra att ha hemma vid en kris.

  • Mat som håller i rumstemperatur. Det är exempelvis torkad mat som pasta, ris, gryn, pulvermos och olika sorters torkade bönor. Pasta ris och gryn bör ha kort koktid.
  • Konserverad frukt och grönsaker. Konserver har lång hållbarhet och spadet till konserverade kikärter kan ersätta äggvita.
  • Torrvaror som salt, socker och mjöl.

Till all matlagning behövs det vatten. Köp hem tvålitersflaskor med vatten att ha hemma. Ha även en tom dunk hemma eftersom det kan ha upprättats vattenstationer att hämta vatten vid. Ett spritkök är en nödvändighet ifall det inte finns någon el till spisen. För den som ändå är osäker på vad som kan ingå i ett preppingförråd finns det färdiga matpaket till fyra personer i en vecka. Matpaketen innehåller basvaror som pasta, ris nudlar, konserverade grönsaker och müslibars.